Aflevering 1: “Als we uitgingen in Koetje, stonden we daar met zijn allen gewoon een feestje te vieren”

 

In de podcast ‘Het geluid van niks’ nemen we je mee naar plekken waar het geluid uit is gegaan door corona. In de eerste aflevering gaan we langs bij Café Koetje aan de Hof in Amersfoort. Door de crisis moest de tent een lange tijd sluiten. Inmiddels zijn de terrassen weer open, maar een feestje zoals voorheen is er nog steeds niet bij. Bedrijfsleiders Jasper Moerdijk en Derk Koetje vertellen hoe populair Koetje was, en hoe zij de coronaperiode overleven.

“Voorheen bruiste Koetje gewoon”, vertelt Jasper. “Zeven dagen per week. Woensdag was altijd een beetje weekend light, dan startte de DJ met draaien. Op donderdag werd het dan wat drukker en vrijdag en zaterdag was het hier echt een gekkenhuis. Dan stonden mensen een half uur in de rij om hier binnen te komen. Het is heel onwerkelijk. Als je hier zo zit voelt het ook als een eeuwigheid geleden dat het zo was.”

De eerste sluiting was volgens Derk pijnlijk. In juni gingen ze pas weer open en iedereen heeft zes maanden hard moeten werken. “Toen kwam de echte domper, dat was in oktober toen we weer dicht moesten. Het was voor ons wel duidelijk dat het deze keer wat langer ging duren. Maar dat het zo lang ging duren als nu, dat had ook niemand gedacht.”

Hoewel deze lockdown bijna voorbij is, voelt het alsof het einde nog een eeuwigheid duurt. “Het is een beetje doelloos allemaal, een beetje vanilla en saai”, vertelt Jasper. “Als straks alles weer open is ga je weer lekker in je ritme. Dat missen we nu gewoon.”

 

Een kroeg is het middelpunt voor de sociale contacten, vooral onder jongeren. Tijdens de lockdown hebben jongeren het lastig, omdat ze geen plek meer hebben om hun vrienden te ontmoeten. Ik sprak Daan Kothman, een jongen van negentien uit Amersfoort en student dierengeneeskunde: “Je ziet je vrienden gewoon niet meer. Ik ben op kamers gaan wonen. Daar zag je dan iets meer mensen, maar je medestudenten zie je niet omdat het meeste online is. Daarnaast werk ik in de supermarkt, daar zie je dan nog wel je vrienden, maar niet in een sociale setting.”

 

Naast de contacten mist Daan ook een uitlaatklep, bijvoorbeeld in de vorm van uitgaan. “Als we uitgingen in Koetje, stonden we daar met zijn allen een beetje bier te drinken en gewoon een feestje te vieren. Dan heb je een hele andere sfeer en een uitlaatklep. Een beetje gek doen met zijn allen, tegen die lampenkappen slaan en op het podium staan. De mensen tegenkomen die je lang niet meer hebt gesproken. Dan sprak je soms iemand die je een jaar niet hebt gezien, dat vind ik gewoon mooi.”

Giovanni Visser, voorzitter van Stichting Praat Met Mij, vertelt dat het niet gek is dat jongeren zich alleen voelen tijdens een lockdown. “Wij krijgen veel chats binnen van jongeren door heel Nederland. Ze kunnen niet meer uitgaan, niet meer met vrienden afspreken waardoor ze hun vrienden missen. Eenzaamheid is een groot probleem en dat blijft het ook.”

 

Inmiddels zijn we aangekomen in de laatste loodjes van de lockdown. Jasper heeft nog een ongevraagd advies voor ons allemaal: “Probeer positief te blijven en denk maar zo; als straks alles weer open is dan gaan jullie samen met ons dubbel genieten van alles dat we hebben moet missen met elkaar. Dus hou nog even vol.”

Luister hier de hele aflevering over Café Koetje: Het middelpunt van het sociale contact.

 

Leave a Comment