Aflevering 4: “We gingen dicht op ons beste moment, daardoor weet je dat het park blijft bestaan”

In de podcast ‘Het geluid van niks’ nemen we je mee naar plekken waar het geluid uit is gegaan door corona. In de vierde aflevering gaan we langs bij Charles Corbee, parkmanager van JumpXL Amersfoort. Zijn park was een lange tijd gesloten tijdens de lockdown. Hij vertelt ons hoe hij het hoofd boven water heeft gehouden. Ook vertelt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont over wat het met mensen doet als je ineens minder de mogelijkheid hebt om te kunnen sporten en bewegen.

Charles is bij JumpXL terechtgekomen, nadat hij al een eigen bedrijfje had in sport en bewegen. “Ik zocht een nieuwe uitdaging en wat meer vastigheid, zodoende ben ik hier gekomen. Ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt, want als freelanceondernemer had ik meer last gehad van de coronacrisis dan nu.”

 

Er zijn een aantal regelingen opgezet voor ondernemers om de sluitingsperiode te overbruggen. Dat is bijvoorbeeld de NOW-regeling, een overbrugging voor loonkosten. In het begin kreeg Charles deze overbrugging uitgekeerd voor zijn medewerkers. “In 2020 tijdens de eerste lockdown gaf de overheid aan dat alles werd ondersteund met steunpakketten. Er was ontzettend veel steun voor de hele Jump Square Group. We kregen 80 procent van de loonsom uitbetaald. Dat vulde wij vanuit het bedrijf aan, dus iedereen kreeg 100 procent uitbetaald over die drie maanden dat we dicht waren geweest.”

De regeling leek goed te werken, maar tijdens de tweede lockdown bleken er toch een paar haken en ogen aan de regeling te zitten, waardoor je naast het net vist. “In de tweede lockdown was de steun er niet. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Je moet het zo zien: Als een park in Amersfoort dicht gaat en ik heb boekingen staan in december, dan heb ik omzet gemaakt waardoor je geen steun krijgt. In principe is dat niet zo, want het zijn gewoon reserveringen die eerder zijn gemaakt. We kunnen een tegoedbon uitgeven waardoor je op een ander moment kan komen, maar als je dat over dertig parken moet doen, is dat een hele bom met werk voordat je aanspraak maakt op de NOW-regeling. Dus die kregen we niet in 2021.”

 

We hoeven niet bang te zijn dat JumpXL het niet redt. Charles vertelt dat het een voordeel is dat het bedrijf een jong ondernemend bedrijf is. “Er zijn dit jaar twee of drie nieuwe parken geopend, terwijl er nog geen enkel perspectief was voor wanneer we open gingen. We gaan nog steeds door. Daarbij weet ik dat ons park goed draaide. We gingen dicht op ons beste moment. Daardoor weet je dat het park blijft bestaan.”

Luister hier de hele aflevering over JumpXL in Amersfoort: Het risico van ondernemen.

Leave a Comment