Tweede Kamer ziet potentiële verkenner

Vrijdag hoorde je in Wat Was Het Voor Week dat de formatie van het nieuwe Kabinet op zijn zachtst gezegd niet soepel verloopt. De inmiddels oud-verkenner Kasja Ollongren was slordig met het verbergen van de geheime formatie-aantekeningen toen zij langs fotografen naar de auto liep. Op de geheime notities was te lezen dat Pieter Omtzigt beter een functie elders kon krijgen. Niemand kon zich herinneren wie dit had gezegd, ook Mark Rutte niet. Voor politiek Den Haag was dit een opmerkelijke aantekening.

Afgelopen donderdag bleek dat onze eigen Demissionair Minister-President Rutte dit had gezegd. De hele Kamer is hier overheen gevallen in een 13 uur durend debat. Uiteindelijk heeft Rutte nipt een motie van wantrouwen overleefd: 73 stemde voor. De motie van afkeur haalde wel de meerderheid.

Naar aanleiding van al het geblunder rond de formatie is er geopperd om een verkenner te kiezen die verder van politiek Den Haag af staat, om zo dit soort akkefietjes te voorkomen. Wie dat kon zijn, was uiteraard nog niet bekend, maar een goede kandidaat is inmiddels al in het vizier!

Foto: Dumpert.

Leave a Comment