Wat zijn eigenlijk dé ingrediënten voor een zomerhit?

Vorige week hoorde je hem al op de radio, Bailá Bailá van Alvaro Estrella. Die track kwam toen nieuw binnen in de Release Radar op Spotify. De plaat viel ons meteen op, omdat ‘ie zo zomers klinkt. Het voelt dan meteen alsof we al midden in de tropische temperaturen van 30 graden zitten. Kan dit nummer een zomerhit worden? Zes ingrediënten voor een zomerhit:

  • Opvallen: Als artiest moet je online opvallen om populair te worden onder het publiek. Het is dus handig als je goed overweg kan met social media en een beetje foto’s kan bewerken.
  • Taal: Luisteraars linken taal aan een land met daarbij een bepaald beeld in je hoofd. De Spaanse taal bijvoorbeeld, met het beeld van zon, zee, strand en palmbomen. Als je bijvoorbeeld in het Scandinavisch zingt, dan denkt men niet aan zon zee en strand, maar eerder aan sneeuw en bergen.
  • Onderwerp: Het onderwerp is vaak een romantische tekst. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de zomerhits een vrolijke, romantische tekst heeft.
  • Genre: Een popsong doet het vaak goed. Instrumentkeuze is ook belangrijk: Je hoort vaak saxofoon, accordeon en gitaar in een zomers nummer.
  • Herhaling: Herhaling is belangrijk voor het blijven hangen van een song. Dus het moet vaak gedraaid worden. En de melodie is essentieel.
  • Goede videoclip: Een aanstekelijke clip met een dansje werkt vaak ontzettend goed. Kijk naar Rolf Sanchez bijvoorbeeld, met het dansje in zijn videoclip van Más Más Más.

Wat ons betreft past Bailá Bailá ook in dit rijtje thuis. Ondanks dat het nog wat vroeg is om te zeggen of het echt een hit gaat worden, heeft de track alle ingrediënten voor een echte zomerhit. De artiest is opvallend, want hij doet mee aan het Zweedse Melodifestivalen, een muziekcompetitie op radio- en televisiezender Sveriges. Daarnaast zingt Estrella in het Engels en Spaans, dus de taal is goed gekozen. Het nummer is romantisch, er zit herhaling in het nummer, en het genre is zeker een popsong. Het enige nadeel is dat er nog geen clip beschikbaar is van het nummer. Alleen de beelden van de competitie staan online het YouTube-kanaal van Melodifestivalen.

Leave a Comment